Hönan

Hönan
Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, såsom hönan samlar sina kycklingar under vingarna. Matt.23:37

onsdag 30 april 2014

Godkväll!
Denna dag har varit innehållsrik, vi började med morgonandakt här på synoden.

Sen till marknaden med Christines hushållerska. Två olika taxin, sen var vi framme vid marknaden. Tillsammans med alla får, getter, oxar, tuppar och brunstiga åsnor. Det måste bara upplevas, hur vi än skulle förklara skådespelet skulle ni inte förstå.

Vi köpte papaya, tomater, morötter, avokado allt till rätt pris, det såg hushållerskan till. Fort gick det så det gällde att ha koll på hennes halsduk, vi ville nämligen inte komma på efterkälken.
Framme vid äggförsäljarna kännde hon på äggen i handen, om de inte dugde gick vi till nästa. Äggen förvarades i en plastpåse lite gräs under som stötdämpning, sen var det förhandlingen om priset, var hon inte nöjd fortsatte vi till nästa stånd. Hon hade en bläckpenna med och så skrev hon på handen, hela räkneoperationen. Sex små lanttägg blev vi lyckliga ägare till. Lotte fick knäcka dem i stekpannan, jag var nämligen inte helt säker på om vi skulle ha fått en kyckling, allt gick fint och vi fick våra stekta ägg.

Vi skulle ned för en avsats med stentrappor där blev det uppståndelse innan "ferendsis" utlänningarna var ned lotsade.
Alla försäljare satt barfota mitt i kryddförsäjningen, eller fruktförsäljningen eller grönsaksförsäljningen och öste upp varorna i mått med bara händerna. Ordning och reda.
Marknadsdagen fyller en viktig social funktion för dessa människor, det riktigt syntes på dem att de trivdes. Väl hemma steg vi av bajajen, en herreman med hatt satt framme, hushållerskan betalade och det gjorde han också, artigt tar han en slant av hushållerskan när hon redan betalt och ger dricks åt chauffören.

Hembesök på eftermiddagen med sister och docktor och Christine. Till fadderbarnens hem.Ett av barnen bodde tillsammans med sin mamma som är sjuk. Som underhyresgäst i en tillbyggnad på framsidan av fasaden. Ett litet rum, en säng, när det regnar regnar det in i deras rum. Mamman var borta så lilla flickan fick svara varför hon inte kommit till aktivitetscentret, därför att hon måste gå själv, och hon var rädd. Då kom tårarna för henne men sister tröstade henne och tillsammans försökte de få en lösning på hennes problem. Vi beundrar dessa människor som hjälper dessa fadderbarn.

Hjärtat berörs och vi vill hjälpa det finns så mycken fattigdom. Sen var vi också till tre andra hem.

Gonatt från Dessie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar