En härlig grupp äldre kvinnor satt och spann. Det här har gett dem en ny menig i livet, kvinnor som tidigare suttit ensamma i sina hem går nu med lätta steg till aktivitetscentret där de funnit meningsfull sysselsättning och gemenskap över religionsgränserna.
De ville gärna att vi skulle pröva på att spinna, det är inte lätt kan jag intyga. Garnet gick av och inte fick jag sländan att snurra.
Nu är det dags att gå in på området i Lalibela. Här berättar guiden lite om stället och saker vi borde veta innan vi kom in i kyrkorna. I Lalibela finns elva olika kyrkor, de finns i tre olika komplex, fem i två och en ensam. Kyrkorna byggdes på 1100-talet under ledning av Kung Lalibela. Kyrkorna är helt uthuggna ur berget, det tog dem 24-26 år att bygga dem. Legenden säger att människor arbetade på dagen och under natten var det Gud och änglarna som tog vid. Jag är beredd att tro dem.
Se på pelarna, fönstergluggarna och utsmyckningen. Detta är uthugget ur bergen på 1100-talet.
Kyrkoområdet byggdes för att pilgrimmer skulle få uppleva det heliga landet på närmare håll än i Jerusalem. På området finns bland annat Jordanfloden , Betlehem, Mariakyrkan, Korsfästelsekyrkan. Bilden tror jag föreställer Betlehem,är inte riktigt säker.
Se vilket mästerverk, detta är troligen den mest kända bilden från Lalibela. Jag tror att detta var St. Görans kyrka. Många av kyrkorna hade namn efter olika helgon. Ortodoxa firar sina helgon på särskilda dagar, i de kyrkor som har helgonnamn firas ännu gudstjänst när de dagarna infaller.
Medtagna, trötta men överväldigade av allt vi sett är det skönt att posera en stund för vår duktiga guide. Svårt att förstå att det är människohänder som gjort detta. Vi tror nog att Herren varit med i bygget.
Salam! Fint att se er alla "etiopier" på samma bild. Intressant plats! Önskar er Herrens välsignelse och beskydd den kommande veckan! H. Thomas
SvaraRaderaTack, Thomas. Jo alla Etiopier var på plats :)
SvaraRadera